Overstappen van energieleverancier? Opnieuw zijn er in 2017 meer mensen gewisseld van aanbieder van energie dan het jaar ervoor.
2,7 miljoen huishoudens stapten over naar een andere leverancier van stroom of gas, blijkt uit data van Energie Data Services Nederland. In 2014 waren dat er nog 2,2 miljoen.
“We zagen in 2017 relatief veel nieuwe overstappers, met name ook in oudere leeftijdsdoelgroepen”, zegt Hans de Kok van prijsvergelijker Pricewise. “Consumenten deden in 2017 gemiddeld nog geen vijftien minuten over het aanvragen van hun contract.”
Prijs is met afstand de belangrijkste reden voor consumenten om over te stappen. Wie regelmatig wisselt van energieleverancier, kan in theorie honderden euro’s per jaar besparen. Overstappers via Pricewise waren gemiddeld 253 euro goedkoper uit.
Maar als je niet goed oplet, kan de eindafrekening juist duurder uitvallen.
Het goed vergelijken van prijzen van energie is een vak apart. Gegoochel met tarieven exclusief vastrecht, energiebelasting of btw maken het vergelijken soms lastig.
Prijsvergelijkingssites als Pricewise.nl en Gaslicht.com kunnen je helpen, maar dan nog blijft het oppassen bij overstappen. Enkele tips.
1. Let op verschil contractaanvraag en leveringsdatum bij overstappen
Hop je graag van aanbieding naar aanbieding op de energiemarkt, dan moet je bij het overstappen extra goed opletten. Want soms is het niet slim om je oude contract op te zeggen vóór de einddatum (bij een contract voor bepaalde tijd). Sommige leveranciers passen de eerder beloofde actiekorting namelijk alleen toe bij uitdienen van het contract.
Het kan zijn dat je energieleverancier onderscheid maakt tussen de datum van de contractaanvraag en de dag dat de levering van energie daadwerkelijk start. Als je een jaarcontract had, dan gaat dat pas in op de dag van levering. Als je binnen een jaar na de aanvraagdatum (dus vóór de eerste leveringsdatum) overstapt, kun je een boete krijgen én loop je de korting mis.
Nederlandse energieleveranciers gebruiken een centraal register waarin ze kunnen zien (na de aanvraag van je overstap) wanneer je contract afloopt. Via dat systeem, het Centraal Aansluitingenregister, regelen ze de overstap. Maar check dus altijd of je nieuwe leverancier de goede overstapdatum hanteert in de bevestigingsbrief van het nieuwe contract.
2. Check je huidige contract op opzegkosten
Als je nu een contract voor onbepaalde tijd hebt, mag je huidige leverancier geen opzegkosten in rekening brengen. Wel heb je veelal een opzegtermijn van bijvoorbeeld dertig dagen.
Heb je een vast contract voor bepaalde tijd, dan is een opzegboete (als het contract vóór het eind van de looptijd wilt afbreken) afhankelijk van de looptijd. De boete varieert van 50 euro bij een looptijd korter dan een jaar tot 125 euro bij een looptijd langer dan 2,5 jaar.
Let op: de bedragen gelden per energiesoort. Dus je betaalt deze kosten tweemaal als je contract zowel stroom als gas omvat. De tarieven zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt en mogen dus niet hoger zijn.
Vaak biedt je nieuwe leverancier aan deze opzegkosten te vergoeden. Dien zo’n verzoek tijdig in, dus zo snel mogelijk na de ontvangen eindafrekening van de oude leverancier waarop de opzegkosten vermeld staan. Het oude energiebedrijf mag tot zes weken na de opzegdatum om een opzegvergoeding vragen.
Mocht je geen vergoeding ontvangen, dan moet je uiteraard goed uitrekenen of de boete opweegt tegen het voordeel van de nieuwe leverancier.
3. Vergelijk bij overstappen elektriciteit én gas
Het is een populaire actievorm: stroom aanbieden tegen een aantrekkelijke korting tot soms wel 50 procent. Maar dat wil niet zeggen dat het dan ook aantrekkelijk is om álle energie bij dezelfde aanbieder af te nemen.
Een gemiddeld gezin betaalt al gauw drie keer zo veel aan gas vergeleken met elektriciteit. Om een idee te geven: voor stroom betaal je een prijs van rond de 6,5 cent per kilowattuur en voor gas zo'n 34 cent per kubieke meter. Bij een jaarverbruik van 3.500 kwh stroom en 2.000 kuub gas zit je dan (exclusief energiebelasting en dergelijke) op kosten van respectievelijk 227,50 euro voor stroom en 680 euro voor gas.
Per saldo kun je bij overstappen wel eens duurder uitkomen als de nieuwe aanbieder geen scherp gastarief kan of wil aanbieden.